You are currently viewing Βγες νικητής στις καθημερινές σου μάχες!

Βγες νικητής στις καθημερινές σου μάχες!

Βγες νικητής στις καθημερινές σου μάχες!

Συνήθως ξυπνάω νωρίς, μετά απο πολλές αναβολές στο ξυπνητήρι μου, με μάτια πρησμένα, αναζητώντας πεντε λεπτάκια ακόμα ύπνου. Ανακάθομαι στο κρεβάτι μου και αμέσως μια ολόκληρη λίστα με πράγματα που πρέπει να γίνουν τρέχει στο μυαλό μου. Από το να κάνω προετοιμασία για τις συνεδρίες της ημέρας,  να γράψω έστω και λίγο απο το άρθρο μου, να φροντισω γενικά την εύρυθμη λειτουργία του γραφείου μου. Επιπλέον να φροντίσω όλοι να έχουν πλυμένα ρούχα, φαγητό και κάπως έτσι όλες οι εκκρεμότητες της ημέρας τρέχουν στο μυαλό μου και τώρα πια….έχω ξυπνήσει για τα καλά. Μαζεύοντας το κουράγιο μου σηκώνομαι για να ασχοληθώ με όλα αυτά. Καλώς ήλθες σε μια μέρα απο τη  ζωή μου που πάω στοίχημα δεν διαφέρει και πολύ απο τη δική σου. 

Η ιστορία σου μπορεί να διαφέρει από τη δική μου μόνο ως τις διαφορετικές εργασίες και προκλήσεις, αλλά τελικά, όλοι ζούμε με γρήγορους ρυθμούς και  με μια φαινομενικά ατελείωτη λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Είναι σύνηθες να νιώθουμε στρεσαρισμένοι και σαν τα πράγματα να είναι εκτός του ελέγχου μας. Ίσως περνάς μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σου, όπως να μείνεις για πρώτη φορά μόνος σου, να παντρευτείς, να αποκτήσεις το πρώτο σου παιδί ή να ξεκινήσεις μια νέα δουλειά. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα είναι συχνά το ίδιο – έντονα συναισθήματα που μπορεί να κάνουν τα γόνατά σου να λυγίζουν και την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά.

Κατά καιρούς, έχω περάσει και η ίδια τέτοιες καταστάσεις με ένα μείγμα αυτών των συναισθημάτων και μπορώ πια να πω πως μπορώ να τα δω όλα περισσότερο καθαρα. Κατά τη διάρκεια της πορείας της ζωής μου, έμαθα τα μαθήματα που η ζωή προσπαθούσε να με διδάξει. Να λοιπόν σε ποιά συμπεράσματα κατέληξα!

 

Διαχειρίσου ένα πράγμα τη φορά.

 

Αυτή η φράση μου θυμίζει μια γνωστή βουδιστική παραβολή. Στην ιστορία, ένας άντρας περπατά μέσα σε ένα πυκνό δάσος τη νύχτα με μόνο μια μικρή λάμπα να καθοδηγεί το δρόμο του. Όταν κάποιος τον ρωτά πώς σκοπεύει να περάσει μέσα από το δάσος με ένα τόσο μικροσκοπικό φως, εκείνος απαντά ότι χρειάζεται μόνο να βλέπει ένα βήμα τη φορά.

Είναι μια τόσο όμορφη μεταφορά για την επίγνωση και τη ζωή στην παρούσα στιγμή. Εστιάζοντας σε κάθε βήμα και κάθε εργασία καθώς έρχεται, αντί να ανησυχούμε για το μέλλον και όλα τα πράγματα που έχουμε μπροστά μας, μπορούμε να πλοηγηθούμε στις προκλήσεις της ζωής με μεγαλύτερη ευκολία και σαφήνεια.

 

Στη ζωη δεν είναι όλα επείγοντα.

 

Κι όμως οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σαν να είναι. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια μέρα της οποίας η γραμμή τερματισμού τελειώνει στον νυχτερινό ύπνο. Οι περισσότερες δουλειές μπορούν να περιμένουν χωρίς να προκαλέσουν σημαντικές συνέπειες, ωστόσο ανησυχούμε για αυτές. Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση όλων των εργασιών στη λίστα υποχρεώσεων μας, μπορούμε να χαλαρώσουμε, να μιλήσουμε με την οικογένεια μας και τελικά να ικανοποιηθούμε . Αλλά αυτό συνήθως είναι απλώς μια αυταπάτη μιας και νέα καθήκοντα σύντομα θα εμφανιστούν. Ως εκ τούτου,αξιολόγησε τι είναι πραγματικά επείγον και άμεσο. Μίλησε με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, κάνε ό,τι σε κάνει χαρούμενο, πέρασε λίγο χρόνο στη μέρα σου όπου δεν κάνεις τίποτα, άφησε τον εαυτό σου να βαρεθεί. Δεν είμαστε μηχανές για να συνεχίσουμε να τρέχουμε όλη μέρα, να κάνουμε τα χατήρια ολονών, να τρώμε, να αναπνέουμε και πάλι απο την …αρχή. Πάρε μια βαθειά ανάσα και άσε ότι σε βαραίνει να φύγει με την εκπνοή.  

 

Ότι ζεις τώρα μάλλον δεν θα έχει σημασία σε ένα χρόνο από τώρα

 

Τον περασμένο μήνα, είχα να κάνω μια σημαντική ομιλία σε έναν οργανισμό για την οποία δεν είχα πολύ χρόνο για προετοιμασία. Θυμάμαι ότι είχα πολύ άγχος. Δούλεψα σκληρά για να προετοιμαστώ, να κάνω πρόβες και να βεβαιωθώ ότι θα τα πάω καλά.  Ήρθε η μέρα και πέρασε. Όλα πηγαν καλά και τώρα την θυμάμαι σαν μια κανονική μέρα. Έδωσα την ομιλία μου, απάντησα σε ερωτήσεις, τελείωσα και όλα συνεχίστηκαν απο εκεί απ’ όπου τα άφησα. Δεν ήταν τελικά και τόσο μεγάλη υπόθεση! Συνειδητοποίησα ότι σκεφτόμουν υπερβολικά και αγχωνόμουν για όλες τις πιθανες ντροπιαστικές στιγμές που θα αντιμετώπιζα, αλλά τελικά όλα ήταν στο κεφάλι μου, ενώ στην πραγματικότητα δεν συνέβη τίποτα τέτοιο

Οπότε, κάνε ένα βήμα πίσω και αναρωτήσου εάν τα ζητήματα που σε απασχολούν, αξίζουν τόση πολύ ανησυχία.

 

Γίνε πιο συνειδητοποιημένος

 

Καθώς περνάς κάποιες δύσκολες στιγμές, κάνε μια παύση και αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αξιολογήσεις τι πραγματικά κερδίζεις απ’ όλο αυτό. Αναγνώρισε τα δυσάρεστα συναισθήματα, τις τρομακτικές σκέψεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Αποδέξου την πραγματικότητα σου χωρίς να την κρίνεις ή να παραπονιέσαι και άλλαξε ότι σε αναστατώνει.

Αφιέρωσε, τέλος,  λίγο απο το χρόνο σου για να θυμηθείς όλες τις όμορφες στιγμές που σου χάρισε η ζωή, τότε που ένιωσες χαρούμενος, ικανός και δυνατός. Να είσαι ευγνώμων για τις χαρούμενες ώρες και ακόμα και αν τώρα αντιμετωπίζεις κάποιες δύσκολες καταστάσεις να ελπίζεις ότι οι καλές στιγμές έρχονται. Ότι αυτός ο πόνος είναι προσωρινός και θα εξαφανιστεί καθώς προχωράς στο ταξίδι της ζωής. Καθώς αγκαλιάζεις την πραγματικότητά σου, θα αποκτήσεις μια αίσθηση ηρεμίας. Δεν θα νιώθεις πλέον αποθαρρυμένος, αντίθετα αποφασισμένος να εξελιχθείς μέσα από τα προβλήματα σε καλύτερο άνθρωπο. Η ζωή θα μοιάζει λίγο λιγότερο δύσκολη καθώς θα στρέφεις την προσοχή σου προς τα θετικά.

 

Ελπίζω να βγεις νικητής στις μάχες που δίνεις!

Μπραζιώτη Χριστινα
Ψυχοθεραπευτρια

Leave a Reply