Πέντε συμβουλές για πανελλήνιες με ηρεμία.
Εξετάσεις χωρίς άγχος δεν υπάρχουν! Το άγχος ως ένα βαθμό είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σημαντική συνθήκη. Αν είναι ελεγχόμενο, μάλιστα, μας ωθεί σε μεγαλύτερη προσπάθεια και αυτοσυγκέντρωση, ιδίως όταν ο στόχος είναι σημαντικός. Καθώς πλησιάζει ο καιρός που τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου θα πάρουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις, το άγχος και η ανησυχία τους κορυφώνεται. Αν το παιδί, και ολόκληρη η οικογένεια, δεν ξέρει τρόπους να διαχειριστεί αυτή τη στρεσογόνο κατάσταση, μπορεί να οδηγηθούν σε συμπεριφορές που θα δημιουργήσουν συγκρούσεις και αδιέξοδα. Τι μπορείς να κάνεις ως γονιός για να αντιμετωπίσεις το άγχος του παιδιού σου λειτουργικά και να βοηθήσεις τόσο το παιδί σου, όσο και τον εαυτό σου;
- Ηρεμία.
Το πιο βασικό από όλα είναι η διατήρηση της ηρεμίας στο οικογενειακό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον με εντάσεις δεν βοηθά στη ψυχολογία του εφήβου ενόψει εξετάσεων. Αν η αγωνία σου σε καταβάλει μπορείς να αποφορτιστείς κάνοντας κάτι για τον εαυτό σου. Μια βόλτα σε συνδυασμό με άσκηση, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά την διαχείριση του άγχους που σου προκαλούν οι εξετάσεις του παιδιού.
- Ακολούθησε το ρυθμό του παιδιού.
Αυτό που το παιδί έχει ανάγκη από σένα είναι η σταθερότητα και η συμπαράσταση. Γνωρίζει καλά ότι είσαι διαθέσιμη. Αν χτυπάς κάθε μισή ώρα την πόρτα για να το ρωτήσεις αν θέλει κάτι, πετυχαίνεις αντίθετα αποτελέσματα. Μην του υπενθυμίζεις συνέχεια ότι πρέπει να διαβάσει αν το δεις να κάθεται. Καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς και σε κάθε περίπτωση χρειάζεται διαλείμματα και ξεκούραση. Δείξε του ότι του έχεις εμπιστοσύνη στο να βρει τους κατάλληλους τρόπους διαχείρισης της κατάστασης. Αυτό θα ενισχύσει την αίσθηση ελέγχου του, θα αυξήσει την αυτοεκτίμηση του και θα μειώσει το άγχος του. Προσπάθησε στο διάλειμμα του να είσαι φιλική και ευχάριστη. Προτίμησε θέματα συζήτησης άσχετα με τις εξετάσεις. Έτσι το παιδί θα επανέλθει στο διάβασμά του με καλύτερη διάθεση.
- Διακριτική υποστήριξη.
Στάσου διακριτικά κοντά του και δώσε του το μήνυμα ότι είσαι εκεί για ό,τι χρειαστεί. Απόφυγε να κάνεις επικριτικά σχόλια αλλά και να εκφράζεις υπερβολική ενθάρρυνση. Στην πρώτη περίπτωση, οδηγείς το παιδί στο να μειωθεί η εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ενώ στη δεύτερη αγχώνεται επειδή νιώθει πίεση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σου. Μπορείς να πεις ‘’Ακόμα κι αν δεν περάσεις πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις”, “Όλα καλά θα πάνε και είμαστε δίπλα σου πάντα. Σε αγαπάμε ό,τι και αν γίνει”, “Η εισαγωγή σου στο πανεπιστήμιο θα είναι σίγουρα επιβράβευση των κόπων σου αλλά σε καμία περίπτωση δεν καθορίζει το μέλλον σου, την επαγγελματική σου πορεία και κυρίως την αξία σου’’. Αυτές οι εκφράσεις προσφέρουν ένα δίχτυ ασφαλείας στο παιδί και του δίνει δύναμη να συνεχίσει την προσπάθειά του.
- Μην συγκρίνεις το παιδί σου με άλλα παιδιά.
Μπορεί πρόθεση σου να είναι να το κινητοποιήσεις, αλλά αυτό που νιώθει το παιδί είναι ότι δεν αξίζει και δεν το αποδέχεσαι γι’ αυτό που είναι.
- Το παιδί δίνει εξετάσεις και όχι εσύ.
Έτσι μπορεί να νιώσει επιπλέον άγχος ότι δίνει εξετάσεις και για σένα. Ήδη είναι αρκετά αγχωμένο για πιθανή ματαίωση των δικών του προσδοκιών, θα επιβαρυνθεί επιπλέον αν σκέφτεται ότι έχει χρέος να εκπληρώσει και τις δικές σου προσδοκίες.
Το πιο σημαντικό όμως που τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά πρέπει να έχουν στο νου τους είναι ότι η σχολική επίδοση δεν συνδέεται γραμμικά με την ευτυχία.
Μπραζιώτη Χριστίνα
Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρια