You are currently viewing Συναισθηματική νοημοσύνη και πως να τη βελτιώσετε.

Συναισθηματική νοημοσύνη και πως να τη βελτιώσετε.

Συναισθηματική νοημοσύνη

Συναισθηματική νοημοσύνη και πως να τη βελτιώσετε.

Μάλλον όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους, είτε στη δουλειά είτε στην προσωπική μας ζωή, που είναι πραγματικά καλοί ακροατές. Ανεξάρτητα από το είδος της κατάστασης που βρισκόμαστε, φαίνεται ότι ξέρουν πάντα τι να πουν και πώς να το πουν.. Είναι προσεκτικοί και ακόμα κι αν δεν βρούμε μια λύση στο πρόβλημά μας, συνήθως φεύγουμε με περισσότερη ελπίδα και αισιοδοξία.

Πιθανότατα γνωρίζουμε επίσης ανθρώπους που είναι μάστορες στη διαχείριση των συναισθημάτων τους. Δεν θυμώνουν σε στρεσογόνες καταστάσεις. Αντίθετα, έχουν την ικανότητα να κοιτάζουν ένα πρόβλημα και να βρίσκουν ήρεμα μια λύση. Είναι άριστοι στο να λαμβάνουν αποφάσεις και ξέρουν πότε να εμπιστευτούν τη διαίσθησή τους. Ανεξάρτητα από τα δυνατά τους σημεία, ωστόσο, είναι συνήθως πρόθυμοι να δουν τον εαυτό τους με ειλικρίνεια. Δέχονται καλά την κριτική και ξέρουν πότε να τη χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Θα ήθελες να είσαι περισσότερο έτσι;

Λοιπόν, τι ακριβώς είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσετε τη δική σου;

Τι είναι η Συναισθηματική Νοημοσύνη;

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου, να κατανοείς τι σου λένε και να συνειδητοποιείς πώς τα συναισθήματά σου επηρεάζουν τους ανθρώπους γύρω σου. Περιλαμβάνει επίσης την αντίληψή σου για τους άλλους: όταν καταλαβαίνεις πώς νιώθουν, αυτό σου επιτρέπει να διαχειριστείς τις σχέσεις σου πιο αποτελεσματικά.

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι συνήθως επιτυχημένα στα περισσότερα πράγματα που κάνουν, γιατί; Γιατί είναι αυτοί που θέλουν οι άλλοι στην ομάδα τους, όταν χρειάζονται βοήθεια, τη λαμβάνουν, επειδή κάνουν τους άλλους να νιώθουν καλά, περνούν τη ζωή πολύ πιο εύκολα από τους ανθρώπους που θυμώνουν ή αναστατώνονται εύκολα.

Χαρακτηριστικά της Συναισθηματικής Νοημοσύνης

Στο βιβλίο του με τίτλο “Emotional Intelligence – Why It Can Matter More Than IQ” 1995, ο Daniel Goleman, ένας Αμερικανός ψυχολόγος, ανέπτυξε ένα πλαίσιο πέντε στοιχείων που ορίζουν τη συναισθηματική νοημοσύνη:

Αυτογνωσία  

  • Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι συνήθως πολύ συνειδητοποιημένα. Κατανοούν τα συναισθήματά τους και εξαιτίας αυτού, δεν αφήνουν τα συναισθήματά τους να τους κυριαρχούν. Έχουν αυτοπεποίθηση γιατί εμπιστεύονται τη διαίσθησή τους και δεν αφήνουν τα συναισθήματά τους να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Είναι επίσης πρόθυμοι να ρίξουν μια ειλικρινή ματιά στον εαυτό τους. Γνωρίζουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους και εργάζονται σε αυτούς τους τομείς ώστε να μπορούν να αποδίδουν καλύτερα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αυτογνωσία είναι το πιο σημαντικό μέρος της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Αυτορρύθμιση  

  • Αυτή είναι η ικανότητα ελέγχου των συναισθημάτων και των παρορμήσεων. Οι άνθρωποι που αυτορυθμίζονται συνήθως δεν αφήνουν τον εαυτό τους να θυμώσει ή να ζηλέψει πολύ και δεν παίρνουν παρορμητικές και  απρόσεκτες αποφάσεις. Σκέφτονται πριν δράσουν. Χαρακτηριστικά της αυτορρύθμισης είναι η στοχαστικότητα, η άνεση με την αλλαγή, η ακεραιότητα, και η ικανότητα να λες όχι.

Ενσυναίσθηση 

  •  Αυτό είναι ίσως το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να ταυτίζεσαι και να κατανοείς τα θέλω, τις ανάγκες και τις απόψεις των γύρω σου. Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση είναι καλοί στο να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων, ακόμη και όταν αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μην είναι προφανή. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με ενσυναίσθηση είναι συνήθως άριστα στη διαχείριση των σχέσεων, στην ακρόαση, και στη σχέση τους με άλλους. Αποφεύγουν να σχηματίζουν στερεότυπα και να κρίνουν πολύ γρήγορα και ζουν τη ζωή τους με πολύ ανοιχτό, ειλικρινή τρόπο.

Κοινωνικές δεξιότητες 

  • Συνήθως είναι εύκολο να μιλήσεις και να σου αρέσουν άτομα με καλές κοινωνικές δεξιότητες, ένα άλλο σημάδι υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης. Όσοι έχουν ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες είναι συνήθως ομαδικοί παίκτες. Αντί να εστιάζουν πρώτα στη δική τους επιτυχία, βοηθούν τους άλλους να αναπτυχθούν και να λάμψουν. Μπορούν να διαχειριστούν διαφωνίες, είναι άριστοι επικοινωνιακα και άριστοι στο χτίσιμο και τη διατήρηση σχέσεων.

Πώς να βελτιώσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη

Τα καλά νέα είναι ότι η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διδαχθεί και να αναπτυχθεί. 

Παρατήρησε πώς αντιδράς στους ανθρώπους

  • Κρίνεις προτού μάθεις όλα τα γεγονότα; Κοίταξε με ειλικρίνεια πώς σκέφτεσαι και αλληλεπιδράς με τους άλλους ανθρώπους και προσπάθησε να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση τους. Εξέτασε πώς αντιδράς σε στρεσογόνες καταστάσεις. Αναστατώνεσαι κάθε φορά που υπάρχει καθυστέρηση ή κάτι δεν συμβαίνει όπως θέλεις;

Κατηγορείς τους άλλους ή θυμώνεις μαζί τους 

  • ακόμα κι όταν δεν φταίνε αυτοί; Η ικανότητα να παραμείνεις ήρεμος και να έχεις τον έλεγχο σε δύσκολες καταστάσεις είναι  ιδιαίτερα σημαντική τόσο στον εργασιακό σου χώρο όσο και έξω από αυτόν. Κράτησε τα συναισθήματά σου υπό έλεγχο όταν τα πράγματα πάνε στραβά.

Πάρε την ευθύνη για τις πράξεις σου

  • Αν πλήγωσες τα συναισθήματα κάποιου, ζήτησε συγγνώμη άμεσα. Μην αγνοείς αυτό που έκανες ή μην αποφεύγεις το άτομο. Οι άνθρωποι είναι συνήθως πιο πρόθυμοι να συγχωρήσουν και να ξεχάσουν εάν κάνεις μια ειλικρινή προσπάθεια να διορθώσεις τα πράγματα. Εξέτασε πώς οι ενέργειές σου θα επηρεάσουν τους άλλους προτού προβείς σε αυτές τις ενέργειες. Εάν η απόφασή σου επηρεάζει τους άλλους, βάλε τον εαυτό σου στη θέση τους. Πώς θα νιώθουν αν το κάνεις αυτό;

Αν και η «κανονική» νοημοσύνη είναι σημαντική για την επιτυχία στη ζωή, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το κλειδί για την καλή σχέση με τους άλλους και την επίτευξη των στόχων σου. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η επίγνωση των πράξεων και των συναισθημάτων σου και του πώς αυτά επηρεάζουν τους γύρω σου. Σημαίνει επίσης ότι εκτιμάς τους άλλους, ακούς τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους και είσαι σε θέση να συμπάσχεις ή να ταυτιστείς μαζί τους σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Μπραζιώτη Χριστίνα

Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Leave a Reply