Συχνές Ερωτήσεις Ψυχοθεραπείας
Ερωτήσεις & Απαντήσεις σε προβληματισμούς σχετικά με την ψυχοθεραπεία.
Κάποιοι άνθρωποι έρχονται στο γραφείο ενός ψυχοθεραπευτή με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως “έχω δυσκολία στην επικοινωνία μου με τον/την σύντροφό μου. Άλλες φορές κάποιοι έρχονται γιατί δε νιώθουν καλά την συγκεκριμένη περίοδο της ζωης τους αλλά δεν ξέρουν τον λογο. Ίσως όμως έρθει κάποιος γιατί θέλει υποστήριξη για να πάρει μια σημαντική απόφαση ή να καθοδηγηθεί από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του. Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά κίνητρα για να επισκεφτεί κάποιος έναν ψυχοθεραπευτή. Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί όπως είναι και οι άνθρωποι.
Ξεκινώντας τη θεραπεία δε δεσμεύεστε για κάποιο συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών: υπάρχουν άνθρωποι που με λίγες συνεδρίες βοηθήθηκαν και επέλεξαν να συνεχίσουν μόνοι τους την προσπάθεια
Δείτε την ψυχοθεραπεία σαν ένα πείραμα: δε γνωρίζετε εκ των προτέρων εάν θα βοηθηθείτε από τη διαδικασία, ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει λύσεις. Δείτε το σαν μία προσπάθεια για την οποία δε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι δε θα σας προσφέρει κάτι.
Δεν έχετε κάτι να χάσετε: εάν δε βρείτε βοήθεια μπορείτε να σταματήσετε, αλλά ίσως αξίζει να δοκιμάσετε κάτι που θα σας ανακουφίσει από τα προβλήματά σας
Σκέφτεστε το κόστος: σκοπός του γνωστικού συμπεριφορικού ψυχοθεραπευτή είναι να διαρκέσει όσο γίνεται λιγότερο η θεραπεία και να γίνετε ο θεραπευτής του εαυτού σας. Αναλογιστείτε εάν η ψυχοθεραπεία είναι μία επένδυση που αξίζει προκειμένου να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας
Η επιλογή του ψυχοθεραπευτή πρέπει να γίνεται προσεκτικά λαμβανοντας υποψη κάποια κριτήρια. Άλλα κριτήρια είναι υποκειμενικά, άλλα είναι αντικειμενικά. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να φροντίζουμε ώστε ο ψυχοθεραπευτής που επιλέγουμε να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποφοιτήσει από ένα αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επίσης μπορούμε να φροντίζουμε ώστε να έχει ίσως κάποια ειδίκευση στο πρόβλημα που μας απασχολεί. Υπάρχουν για παράδειγμα ψυχοθεραπευτες που έχουν ειδικευθεί στην οικογενειακή θεραπεία. Συχνά επισκέπτεται κάποιος έναν ειδικό για τον οποίο έχει ακούσει «τα καλύτερα λόγια». Δε σημαίνει όμως ότι αυτός που για κάποιον είναι ιδανικός, θα πρέπει να είναι ιδανικός για όλους. Αυτό συμβαίνει διότι στην ψυχοθεραπευτική σχέση είναι πολύ σημαντική και η «χημεία» μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.
Τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας είναι ανάλογα αν όχι καλύτερα από αυτά της φαρμακοθεραπείας, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι διαρκούν περισσότερο στο χρόνο και δεν απαιτούν συμπληρωματικούς κύκλους θεραπείας. Για παράδειγμα, κατά την αντιμετώπιση της κατάθλιψης ή των αγχωδών διαταραχών οι θεραπευόμενοι αποκτούν δεξιότητες που χρησιμοποιούν και μετά το τέλος της θεραπείας, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να βελτιώνονται και αφού ολοκληρωθεί. Μετά από ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θεραπείας επιστρέφουν σε επίπεδο λειτουργικότητας ανάλογο με αυτό των ατόμων που δεν είχαν παρόμοια προβλήματα. Η μορφή ψυχοθεραπείας με την ισχυρότερη επιστημονική τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητάς της είναι η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. Πρόκειται για βραχεία μορφή ψυχοθεραπείας, εστιάζοντας στο πώς το άτομο σκέφτεται, συμπεριφέρεται και επικοινωνεί σήμερα κι όχι πώς τα έκανε κατά την παιδική του ηλικία. Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών απέδειξαν ότι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι το ίδιο αποτελεσματική με τη φαρμακοθεραπεία για την κατάθλιψη, τις διαταραχές άγχους, τις εμμονές και τους φόβους.
Πρόκειται για ένα ερώτημα στο οποίο δεν υπάρχει απάντηση. Ο αριθμός των συνεδριών είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Σίγουρα στόχος της ψυχοθεραπείας δεν είναι ο θεραπευόμενος να εξαρτηθεί από το ψυχοθεραπευτη του τοσο ωστε η διαδικασία να διαρκέσει χρόνια. Από την άλλη, ο θεραπευόμενος θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του και να μην απαιτεί από το ψυχοθεραπευτή του αστραπιαίες λύσεις χωρις τον δικο του κόπο και την προσπάθεια.
Η μέση συχνότητα των συνεδριών στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας είναι μία φορά εβδομαδιαίως, ενώ άλλες φορές είναι συχνότερες ή αραιότερες. Αυτό εξαρτάται από το «συμβόλαιο» που έχει κάνει ο ψυχολόγος με το θεραπευόμενο του.
Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μια ώρα.
Ο ψυχοθεραπευτής «πρέπει να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια για όσα μαθαίνει ή αντιλαμβάνεται κατά την άσκηση του επαγγέλματός του» (νόμος 991/1979). Συνεπώς, δεν παρέχει σε τρίτους καμία πληροφορία χωρίς τη ρητή έγκριση του θεραπευόμενου. Το απόρρητο αίρεται σε περιπτώσεις όπου ο θεραπευόμενος απειλεί να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλον.